Helsinki, Lokakuu 31, 2019 – Suomalaiset eivät ole yhdenvertaisessa asemassa digitaalisten julkisten palveluiden saatavuuden tai laadun suhteen. Tämä käy ilmi tänään julkaistusta BearingPoint Finland Oy:n tutkimuksesta, joka paljastaa, että jo naapurikaupunkien digitaalisissa palveluissa on suuria eroja. Tutkimuksessa mitattiin julkisten toimijoiden digitaalisia kanavia ja palveluja asiakkaan näkökulmasta ja se kattoi yhteensä 42 yhteiskunnallisesti merkittävää organisaatiota.
Tutkimuksen mukaan Helsingissä ja Espoossa digipalvelut toimivat erinomaisesti. Toisaalta esimerkiksi jo Vantaalla ja Lahdessa asukkaat kärsivät huomattavasti heikommista palveluista mm. sähköisen asiakaspalvelun, esteellisyyden huomioivien aputoimintojen tai palveluita koskevan tiedon saatavuuden osalta.
Digitaalisissa palveluissa eletään murroskautta, ja julkiset toimijat elävät vielä eri aikakausilla. Palveluiden kehittämisen ja parhaiden käytäntöjen jakamisen tarve on tutkimuksemme perusteella ilmeinen, kertoo BearingPoint Finland Oy:n Digital & Strategy yksikön johtaja Antti Maunula.
Tutkimuksessa paljastui, että puutteellisimmat digitaaliset palvelut ovat julkisella sektorilla erikoissairaanhoidossa.
Esimerkiksi palvelun valinnan opastus ja verkkosivujen käytettävyys ovat tutkimuksen mukaan heikommalla tasolla kuin Suomessa keskimäärin. Digitaalisissa kanavissa on kehitettävää muun muassa palvelutietojen saatavuudessa ja digitaalisen asiakaspalvelun vaihtoehdot ovat puutteelliset, Maunula toteaa.
Pitkittyneen SOTE-ratkaisun myötä asiakkaiden digipalveluiden kehittämistä on lykätty sairaanhoitopiireissä. Tutkimustulos osoittaa, että erityisesti tähän kaivataan panostuksia.
Digitaalista kyvykkyyttä mitanneessa tutkimuksessa viisi parhaiten sijoittunutta julkista toimijaa ovat järjestyksessä: Helsingin kaupunki, Espoon kaupunki, Kela, HSL ja Posti. Kelan ja Postin palvelut ovat viime vuosina saaneet paljon negatiivista julkisuutta, mutta tutkimus osoittaa, että nämä organisaatiot ovat julkisen sektorin digitalisaation kärkikastissa.
Kela ja Posti ansaitsevat kiitosta palveluidensa digitalisoinnista. Organisaatiot erottuvat edukseen mm. asiakkaan digitaalisen palvelukokemuksen sujuvuudella, asiakaspalvelun laajuudella ja tiedon saatavuudella, Maunula sanoo.
Linkki tutkimukseen: https://www.bearingpoint.com/en-fi/our-success/digital-leaders-2020/
BearingPoint on kansainvälinen liikkeenjohdon konsulttitoimisto, jonka asiakkaina on monia maailman johtavia yrityksiä ja organisaatioita. Toimiston vuosittainen Digimenestyjät-tutkimus on mitannut yksityisten yritysten digitaalista kyvykkyyttä vuodesta 2013 lähtien, viime vuoden kansainvälisen tutkimuksen kattaessa jo 593 yritystä kahdeksassa eri maassa. Tänä vuonna tutkimus laajeni mittaamaan myös Suomen julkisen sektorin organisaatioiden kykyä hyödyntää digitalisaation mahdollisuuksia. Tutkimus kattoi 42 yhteiskunnallisesti merkittävää organisaatiota, joihin kuuluu suurkaupunkeja, sairaanhoitopiirejä, julkisen liikenteen toimijoita ja koko maan kattavia valtion organisaatioita. Toimijoiden digitaalista kyvykkyyttä analysoitiin viidessä ulottuvuudessa: löydettävyydessä, digitaalisen palvelun valinnassa, digitaalisessa palvelukokemuksessa, digitaalisessa asiakaspalvelussa ja sosiaalisessa mediassa - yhteensä 214 objektiivisen kriteerin avulla.
BearingPoint on itsenäinen liikkeenjohdon konsulttitoimisto, jossa yhdistyvät eurooppalaiset juuret ja maailmanlaajuinen verkosto. BearingPoint tarjoaa asiakkailleen neuvonantopalveluja, sekä työkaluja onnistuneeseen digitaaliseen transformaatioon, sääntelyn vaatimiin teknologiaratkaisuihin ja analytiikkaan. BearingPointin asiakkaina on monia maailman johtavia organisaatioita sekä yksityiseltä että julkiselta sektoriltakin. BearingPointilla on globaali konsulttiverkosto, johon kuuluu yli 10 000 asiantuntijaa ja joka auttaa asiakkaita yli 75 maassa saavuttamaan mittavaa ja kestävää menestystä.
Verkkosivu: www.bearingpoint.com
LinkedIn: www.linkedin.com/company/bearingpoint
Twitter: @BearingPoint