Suomalaiset yritykset ovat pudonneet digitaalisesti menestyvimpien yritysten kärjestä, joka koostuu tänä vuonna muualta Euroopasta tulevista teleoperaattoreista ja kulutustavarakaupan yrityksistä.

Digimenestyjät-tutkimus on tullut pitkälle. Olemme mitanneet vuosittain suomalaisten yritysten digitaalista kypsyyttä jo vuodesta 2013 lähtien. Vuonna 2016 otimme tutkimukseen mukaan ruotsalaisia ja norjalaisia yrityksiä, ja mukana olevien yritysten määrä nousi yhteensä yli 200 yritykseen. Tänä vuonna Digimenestyjät-tutkimuksemme kattaa kahdeksan maata ympäri Eurooppaa. Mukana on yhteensä 593 yritystä 25 toimialalta Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Isosta-Britanniasta, Irlannista, Saksasta, Portugalista ja Italiasta. Analysoimme yritykset 252 objektiivisen kriteerin avulla, joiden tavoite on kuvata mahdollisimman hyvin digitaalista asiakaskokemusta. Digimenestyjät 2019 on ainutlaatuinen katsaus eurooppalaisten yritysten ja toimialojen digitaaliseen kypsyyteen.

Katsaus näyttää Suomen näkökulmasta edellisiä vuosia heikommalta. Suomen yritysten digitaaliset kyvykkyydet eivät keskimäärin pysyneet edelläkävijöiden kehityksen tahdissa. Suomi putosi ensimmäiseltä sijalta Ruotsin ja Saksan taakse kolmanneksi, ja digitaalisesti kehittyneimpien yritystenkin kärkipaikat menetettiin muille eurooppalaisille teleoperaattoreille ja kulutustavarakaupan yrityksille.

Suomalaisten yritysten heikko menestys tämän vuoden tutkimuksessa näkyi etenkin kahdella asiakaskokemuksen kannalta kriittisellä digitaalisella ulottuvuudella: Mobiilissa ja Verkkokaupassa suomalaiset yritykset olivat selvästi muita eurooppalaisia toimijoita jäljessä. Suomalaisten yritysten verkkokaupat ja niiden tarjoama digitaalinen ostokokemus eivät edelleenkään kehittyneet asiakkaiden jatkuvasti kasvavien odotusten tahdissa. Myös mobiilikanavien toteutuksissa jäätiin edelläkävijöitä ja osaa muista tutkimuksessa olevista eurooppalaisista yrityksistä jälkeen.

Vaikka kokonaiskuva suomalaisten yritysten digitaalisista kyvykkyyksistä näyttää huolestuttavalta, on helpottavaa huomata, että Suomessa ollaan ymmärretty asiakkuuden ylläpidon tärkeys digitaalisissa kanavissa. Usein nykyisten asiakkuuksien pitäminen on kannattavampaa kuin uusien hankkiminen, ja palvelemalla ja seuraamalla asiakkaita digitaalisissa kanavissa yritykset voivat reagoida uusiin tarpeisiin hyvinkin nopeasti ja näin jatkuvasti kehittää toimintaansa. Suomalaiset yritykset ovat kehittyneet tässä ulottuvuudessa eteenpäin vuosi vuodelta, ja Suomi nousikin tämän vuoden kärkimaaksi sähköisessä asiakkuudessa. Lisäksi Telian Suomen maayhtiö oli ulottuvuuden Euroopan laajuisen vertailun kehittynein yritys.

Sähköinen asiakkuus on kuitenkin vain yksi kuudesta osa-alueesta, joita tutkimme, ja kun digitaalisia kyvykkyyksiä katsotaan kokonaisvaltaisemmin, suomalaiset yritykset näyttävät pudonneen edistyksellisimpien yritysten kärjestä. Tämä on huolestuttava kehityssuunta, koska asiakasodotukset kasvavat jatkuvasti ja kilpailukenttä muuttuu kiihtyvää vauhtia. Eurooppalaiset kärkiyritykset sekä kansainväliset edelläkävijät ovat suomalaisia yrityksiä edellä, ja digitaalisissa palveluissa maarajojen merkitys on vähäinen.

Monilla suomalaisilla yrityksillä on digitaalisissa kyvykkyyksissään vielä paljon kehitettävää, jotta ne pärjäisivät parhaille kansainvälisille toimijoille. Kilpailukenttä muuttuu nopeasti, ja oman liiketoiminnan pysyvyys ei ole niin varmaa kuin ennen. Digimenestyjät 2019 selvittää, millä digitalisaation ulottuvuuksilla suomalaisilla yrityksillä on eniten parannettavaa ja miten yritykset voivat kuroa edelläkävijöiden etumatkan umpeen ja tulevaisuudessa nousta kansainvälisten digimenestyjien kärkeen.

Lisätietoja:

Henrikki Sandström
Head of Digital & Strategy
BearingPoint Finland

  • Suomen digimenestyjät 2019 - Lataa tutkimusraportti
    Suomen digimenestyjät 2019 - Lataa tutkimusraportti 3.28 MB Download
  • Henrikki Sandström

Would you like more information?

If you want to get more information about this insight please get in touch with our experts who would be pleased to hear from you.

  • Henrikki Sandström
    Contact me