Telia, Telenor, Meny og Elkjøp viser digitale muskler når de plasserer seg blant topp ti i kampen mot 390 store internasjonale selskaper i årets digitaliseringsrapport fra konsulentselskapet BearingPoint.

Oslo, 3. mars 2021 – Dette kommer frem i studien Digitale ledere i Norge 2021 som måler digital modenhet blant ledende europeiske selskaper. Nederland er landet som kan vise til den høyeste digitale modenheten på tvers av selskapene i studien, men på topp 10-listen regjerer også fire norske selskaper.

At vi har fire blant topp 10 i den internasjonale studien, viser at flere norske selskaper tar digitaliseringsutfordringene på alvor og lykkes med initiativene de gjennomfører. Andre norske selskaper kan se til disse for inspirasjon.

Trygve Wiese-Haugland, leder for strategi- og forretningsrådgivning i BearingPoint

Telekom fortsetter å dominere

I den norske utgaven av Digitale ledere er det for første gang i år Telia som stikker av med seieren, etter å ha sett seg slått av konkurrenten, Telenor, de siste årene. I tillegg til sammenlagtseieren, henter Telia også hjem trofeet i de to kategoriene digital markedsføring og digital kundeoppfølging, mens Telenor er beste selskap i kategorien digital produktopplevelse. Dermed er det kun kategorien netthandel som i år vinnes av Elkjøp, hvor ikke et teleselskap er å finne på topp.

Teleselskapene viser nok en gang at de holder tritt med internasjonal konkurranse, evner å ta i bruk ny teknologi og er flinke til å tilpasse seg endrede kundebehov. De har lykkes med å bygge digital kompetanse og engasjere kundene digitalt, sier Wiese-Haugland.

På motsatt ende av skalaen finner vi i år som i fjor energiselskapene og aktører fra TV- og bredbåndsbransjen.

Det er tegn til bransjeglidning i disse segmentene. Dersom ikke bransjeaktørene tar tak, vil de fremover møte hard konkurranse fra selskaper med mer velutviklede digitale plattformer, som har kommet lengre med en kundeorientert og datadrevet tilnærming

Trygve Wiese-Haugland, leder for strategi- og forretningsrådgivning i BearingPoint

Koronaeffekt på godt og vondt

Annerledesåret 2020 gir også utslag på resultatene i Digitale ledere. Seks av selskapene på topp 10-listen representerer i år varehandelen. Dette inkluderer aktører som Jernia og Kitch’n som begge har gjort et byks på resultatlisten sammenlignet med fjoråret. Årets klatrer, Coop Mega, har forbedret sin plassering med hele 27 plasser, mye takket være sin nye netthandelssatsing.

Vi opplever at mange av selskapene innenfor dagligvare- og varehandelen dette året har jobbet systematisk med å tiltrekke seg kunder gjennom sterkere og forbedret tilstedeværelse digitalt. Det gir seg også utslag på resultatene, sier Wiese-Haugland.

Blant taperne i årets studie, finner vi selskaper hvor konsekvensene av den pågående pandemien i stor grad har vært negative, blant annet flere aktører i reiselivsbransjen.

Det er naturlig å anta at kriserammede selskaper opplever en redusert vilje og evne til å investere i digital markedsføring og i videreutvikling av digitale tjenester og løsninger. Dette gir også utslag på resultatene i årets rapport, hvor disse selskapene oppnår et svakere resultat relativt til aktører i andre bransjer.

Trygve Wiese-Haugland, leder for strategi- og forretningsrådgivning i BearingPoint

Om studien Digital ledere i Norge

Studien Digitale ledere i Norge 2021 måler den digitale modenheten til 75 ledende norske selskaper innen fire kategorier: digital markedsføring, digital produktopplevelse, digital kundeoppfølging og netthandel. Formålet med studien er å få en forståelse av norske selskapers digitale konkurranseevne på tvers av bransjer, samt belyse muligheter og utfordringer som oppstår ved digitalisering. Studien er basert på en evaluering av 240 kriterier fra et utenfra og inn-perspektiv. Dataen er innhentet sommeren og høsten 2020. Dette er femte året på rad på studien lanseres i Norge. Årets studie lanseres også i en europeisk utgave med 390 deltagende selskaper fra Sverige, Finland, Nederland, Storbritannia, Irland og Italia, i tillegg til Norge.

Om BearingPoint

BearingPoint er et uavhengig internasjonalt konsulentselskap med europeiske røtter og tre forretningsenheter: Consulting, Solutions og Ventures. BearingPoints kunder inkluderer mange av verdens ledende selskaper og organisasjoner. Selskapet har et globalt konsulentnettverk med mer enn 13 000 ansatte som hjelper kunder i mer enn 75 land med å oppnå målbar og varig suksess. Les mer: www.bearingpoint.com.

Toggle search
Toggle location