Etter 40 kaffeprater falt valget på BearingPoint – igjen.

Da Stian Tokheim takket farvel til Oda, fikk han flere titalls henvendelser fra folk som ønsket å ansette ham. Etter grundig sondering – og litt sjelegransking – var han sikker i sin sak: han ville tilbake til BearingPoint.

– Stian kunne fått jobb nesten hvor som helst, forteller Øyvind Grimstad, Talent Acquisition Manager i BearingPoint. Derfor er det veldig stas at han ville tilbake til BearingPoint. Det sier jo en hel del om mulighetene og miljøet i BearingPoint. Og om Stian, smiler rekrutteringssjefen.

Stian Tokheim hadde jobbet åtte år i BearingPoint da han ble headhuntet til stillingen som Director of Data & Insight i Oda. Etter drøye to år i Oda – en av Norges aller første enhjørningbedrifter – er han nå tilbake BearingPoint; selskapet der konsulent-karrieren hans startet. Hva var det som lokket? 

Norges beste data- og analysemiljø

Det tok litt tid før han annonserte valget. Den erfarne konsulenten foretrekker nemlig å gå grundig til verks. Derfor gjorde han en god del research før han bestemte seg. 

– Da reisen min med Oda gikk mot slutten, var jeg ganske åpen om at jeg var på jakt etter ny jobb. Blant annet i et åpent innlegg på LinkedIn. Det resulterte i mange henvendelser, forteller Tokheim. 

– Jeg valgte å gå «all in», fortsetter han. For jeg ville virkelig forsøke å forstå hva som var alternativene mine.  Jeg tror det endte med rundt 40 kaffeprater, smiler han. 

Tokheim slurpet, nikket og lyttet til mange ivrige stemmer fra konsulentbransjen og næringslivet. Både små og store, ferske og etablerte selskaper. Det de hadde til felles? De ville satse på data og analyse. Et par forsøkte også å overtale ham til å starte et eget konsulentselskap. 

–  Akkurat det var jeg ikke så motivert for, sier Tokheim. Mye av det vi fikk til rundt data i Oda var veldig lurt og veldig bra. Og de tankene, ideene og erfaringene vi gjorde oss der, ville jeg gjerne ta med meg videre til andre bedrifter som ønsker å lykkes like godt med data og analyse. Det er sikkert mange steder jeg kunne gjort det, resonnerer han, men etter de førti kaffekoppene begynte konklusjonen min å bli klar. 

Det er som rådgiver og konsulent jeg føler jeg kan gi mest "bang for the bucks"

Stian Tokheim, Senior Manager

Til syvende og sist lyttet Tokheim mest til seg selv, og sin egen indre motivasjon.

– Det er som rådgiver og konsulent jeg føler jeg kan gi mest «bang for the bucks», smiler han. Så det var det som ble konklusjonen min. Som konsulent får jeg jobbe effektivt og dedikert med de temaene og fagområdene jeg synes er spesielt viktige og interessante. Og se hvordan ulike organisasjoner og bedrifter angriper og løser utfordringene.

Det hjalp selvsagt at en erfaren og tydelig konsulentveteran, som har vært innom både BearingPoint og flere store konsulenthus i Norge, ga han et klinkende klart råd: «Vil du jobbe med data- og analyse, er det BearingPoint som er det beste og mest interessante miljøet i Norge. Utvilsomt. De har den lengste erfaringen, de flinkeste folkene og de mest spennende prosjektene». 

Unikt kompetansemiljø

Med over 20 års erfaring innen datadrevet verdiskaping, er det få som kan sammenligne seg med BearingPoint.

– BearingPoint har vært i gamet i over 20 år, og har alltid hatt data og analyse som et satsingsområde. De har hatt stabil business på det over lang tid, og har derfor en unik erfaringsbredde og portefølje. Og skikkelig hyggelige og flinke folk. Mange har vært med helt fra starten, forteller Tokheim.

Data & Analytics-avdelingen i BearingPoint er delt inn tre team som leverer tjenester fra A til Å innen data og analyse: Data Engineering & Insight, Data Science & AI og Data Advisory.

– Der jeg trives aller best, er grensesnittet mellom data og analyse og ledelse. Å være en del av Data Advisory-teamet i BearingPoint, gjør det mulig å jobbe med akkurat den type problemstillinger. Og da fra ulike vinkler.

Kort oppsummert jobber Data Advisory-teamet til BearingPoint innenfor fire områder: Data og arkitektur, Data Governance, Data Literacy og D&A-organisering.

– Vi ser at stadig flere skjønner at det ligger et stort potensial i data. Og ganske mange har skjønt at man må putte penger inn i det. Men en god del sitter nok igjen og føler på at de ikke når målsetningene og ambisjonene sine. Kanskje er de ikke i nærheten en gang. Det er der BearingPoint og Data Advisory kommer inn og støtter. Vi har spisskompetanse på å se på og jobbe med data på et overordnet nivå, forteller den erfarne rådgiveren.

Trenger flere flinke folk

BearingPoint er et uavhengig, internasjonalt konsulentselskap med europeiske røtter. Kundelisten inneholder mange av verdens ledende selskaper og organisasjoner.

– BearingPoint har en veldig fin størrelse, fortsetter Tokheim. Vi har et såpass stort miljø at det er mulig å utforske nye tema og områder. Og vi kan utvikle oss innenfor områder og bransjer vi synes er interessante. Og ikke minst; vi har mulighet til å sette av ressurser til å utvikle egne produkter.

Det er BearingPoint Products et godt eksempel på – en satsing som blant annet har resultert i en AI-basert løsning som hjelper banker med å bekjempe hvitvasking og terrorfinansiering. Lytt til podcast-episoden hvor partner Vebjørn Axelsen og Karan Kathuria, Head of AI Products, forteller mer om denne satsingen.

– I små selskap er man nok mer avhengig av at alle er ute på prosjekt hele tiden. Og i veldig store selskap, blir man bare én i et hav av mange andre. I BearingPoint har vi nok en god del mer fleksibilitet, og mulighet til å påvirke og forme vår egen hverdag. Det setter jeg pris på, forteller Tokheim. 

Vi er nå på jakt etter flere flinke folk med erfaring innen data og analyse. Sjekk ut våre ledige stillinger og meld interesse for en prat om mulighetene via en av dem!

Myter og muligheter

Det er mange myter om livet som konsulent. Noen er sanne, andre langt derfra. I alle fall hva gjelder BearingPoint.

– Den første myten jeg kan ta livet av, er at man må jobbe masse med salg. Du kan godt være en teknisk profil som er skikkelig god i faget ditt, og bare dyrke det – også som senior. Men det er klart, har man vært i arbeidslivet noen år, er det spennende å få ta litt ansvar for businessen også. Hvis du trives med det, da. I BearingPoint er det helt opp til deg og være din egen lykkes smed. Backing får du. Fra øverste hold. Og muligheter.

En annen myte Tokheim kan avkrefte, er mangel på den myteomspunne «work-life-balance».

– Mange tenker nok «masse jobb» når de hører ordet konsulent. Men jeg vil først og fremst si at vi har mye frihet og fleksibilitet. Å jobbe som konsulent i BearingPoint kan helt klart være en åtte-til-fire jobb i de periodene av livet hvor man har behov for det. Har man små barn hjemme så velger man de prosjektene som lar seg kombinere med det. Og hvis man ønsker å utvide horisonten litt, eller få ny input, så tilrettelegger man for det i selskapet. Flere har fått permisjon for å ta en MBA for eksempel, forteller Tokheim. 

Alltid en vei tilbake

BearingPoint er alltid på jakt etter flinke folk – gjerne med litt forskjellig bakgrunn og erfaring.

– Det er ikke bare én type person eller profil som passer som konsulent i BearingPoint. Det er kjempeviktig med mangfold og variasjon. Jeg elsker å samarbeide med og bli utfordret av folk som tenker annerledes enn meg selv. Det er da jeg lærer mest og vi kommer opp med de beste idéene og løsningene. 

Og hvis du vil prøve deg – eller har prøvd deg – på noe annet i en periode (en linjejobb for eksempel), blir det bare sett på som noe positivt.

– Det er nok mange konsulenter som tenker at hvis de går ut i en linjejobb i en periode, da kan man ikke gå tilbake til konsulentbransjen. Men det stemmer ikke. Ikke i BearingPoint i alle fall. Det er jeg et høyst levende eksempel på. Så du trenger ikke være redd for å ha gjort noe annet i en periode. Det kan være en vel så viktig og farbar vei å ta, understreker Tokheim.

– Jeg setter faktisk stor pris på de 2-3 årene jeg var borte fra BearingPoint, og muligheten jeg fikk i Oda, fortsetter han. Å være leder i en organisasjon i voldsom vekst, har gitt meg noen perspektiver jeg ikke ville vært foruten. Ikke bare for min egen del, men for BearingPoint og kundene våre sin del også. Jeg har jo fått prøve meg i deres sko. At jeg kommer tilbake nå, og bringer og bidrar med noe nytt, det føler jeg virkelig, avslutter Tokheim.