Stockholm den 30 juni, 2021 – Idag presenterar managementkonsultfirman BearingPoint resultaten från sin studie "Digital maturity in distance care – a patient experience" som har undersökt digital mognad och förväntningar bland mer än 1300 diabetespatienter (typ 2) inom åtta länder: Finland, Frankrike, Irland, Norge, Schweiz, Storbritannien, Sverige och Tyskland.
Studien är baserad på en patientresa i fyra faser – från symptom till löpande kontroll efter genomförd behandling: undersökning, diagnos, behandling och övervakning. Digital mognad för varje fas beskrivs i studien och även en jämförelse bland de deltagande länderna. De viktigaste resultaten från studien är följande:
Sverige når lägst resultat av alla länderna i alla fyra faserna av patientresan, vilket ger en indikation om patienternas förväntningar och erfarenheter inom digital distansvård. Den största utmaningen för Sverige finns inom fasen undersökning, men förbättringspotential finns även inom både diagnos och behandling även om vi placerar oss närmare studiens genomsnitt i dessa faser.
Det är verkligen inspirerande för myndigheter, regioner och vårdgivare att se hur patienterna i Sverige välkomnar en ökad digitalisering av sjukvården. Däremot så har vårdgivarna ännu inte nyttjat möjligheterna som digitaliseringen medför till att bli personcentrerade eller för att använda realtidsdata för att övervaka och agera på avvikelser istället för planerade återkommande besök till enheter inom vården.
Per Yhde, Partner, BearingPoint Sweden
Studien adderar till en ökande mängd bevis om att där digitalisering av diabetesbehandling nyttjas till fullo förbättras kliniska resultat genom ökad patientaktivering, tidigare diagnos och efterlevnad av behandling och självhantering. Digitalisering borde därför stå högt på agendan för berörda huvudmän när det handlar om att förbättra diabetesvården.
Enligt vår studie så kan 54% av patienterna dela sin information med vårdgivare idag. Med tanke på digitaliseringens genomslagskraft så kommer den här siffran troligtvis att öka under kommande år och göra data till en värdefull tillgång när det handlar om att involvera patienten i sin behandling men även som diskussionsunderlag med vårdgivare för att anpassa och individualisera behandlingen. På så sätt så kan vården bli både mer jämlik och kostnadseffektiv.
Per Yhde, Partner, BearingPoint Sweden
BearingPoint har undersökt patienters digitala upplevelse, med fokus på en av de största folksjukdomarna – diabetes (typ 2). Undersökningen har genomförts utifrån ett patientperspektiv och innehöll 49 frågor. Mer är 1300 patienter från åtta länder deltog - Finland, Frankrike, Irland, Norge, Schweiz, Storbritannien, Sverige och Tyskland. Patientresan som använts i undersökningen består av fyra faser – från symptom till löpande kontroll efter genomförd behandling: undersökning, diagnos, behandling och övervakning.