Den digitala utvecklingen har revolutionerat hur företag interagerar med kunder och hur de bedriver sina verksamheter. I takt med att tekniken utvecklas blir det än viktigare att hålla sig uppdaterad om verktyg och metoder som digitala ledare använder för att skapa konkurrensfördelar.
Årets upplaga av BearingPoint’s Digital Leaders Study presenterar fem viktiga områden som digitala ledare fokuserar på. Ett av dessa områden handlar om att integrera ett hållbarhetsfokus i verksamheter och processer, vilket positionerar dem som värderingsdrivna aktörer som vill förbättra samhället i stort. Detta beskriver vi mer detaljerat och exemplifierar nedan.
Många digitala ledare lämnar det traditionella tankesättet där tillväxt och försäljning är det primära som räknas. I tillägg inför de etiska och hållbarhetsinriktade metoder för att minska de potentiella negativa effekter som deras verksamheter medför. Detta kan utföras på många olika sätt beroende på bransch, produkt eller tjänst. En gemensam nämnare är tendensen att kunderna i högre grad efterfrågar hållbarhet och långsiktighet när de fattar köpbeslut [1]. En effekt av detta är att företag nu börjar fokusera på produkter som håller på lång sikt istället för många upprepade köp.
Ett exempel på detta är Fjällräven. I sin produktutvecklingsprocess använder de sig av en hållbar designfilosofi med fokus på låg materialpåverkan, lång livslängd för material, lång emotionell livslängd och hög återvinningsbarhet [2]. De släpper inte sitt ansvar vid försäljningen, utan tillhandahåller - genom sina digitala kanaler - utförliga instruktioner och tips till sina kunder om hur de förlänger hållbarheten på produkterna. Allt för att minska miljöpåverkan genom att hjälpa sina kunder att använda produkterna så länge som möjligt [3].
Men vart skall man börja? Det finns många aspekter att fokusera på och det kan kännas överväldigande i starten. Att börja med att välja ut ett fåtal områden inom företaget som har speciellt stor påverkan på utsläpp kan vara en bra start. Ett exempel på detta är Polestar, som med hjälp av BearingPoints expertis inom miljö och försörjningskedjor har utvecklat en omfattande handlingsplan för att starta upp mer än 100 initiativ med tydliga åtgärder och rekommendationer gentemot sina leverantörer. Polestar använder denna handlingsplan för att analysera sina leverantörers prestanda och driva på för mer miljövänliga metoder i hela leverantörskedjan [4].
Det finns dock en byggsten som ofta saknas för att sluta cirkeln. För att hålla koll på effekterna av hållbarhetsinitiativ och bygga upp trovärdighet hos kunderna måste företagen införa moderna verktyg för uppföljning och rapportering. Genom att använda digitala verktyg för beräkning av utsläpp kan företag få kontroll på miljömässig, social och ekonomisk påverkan - vilket möjliggör faktabaserad dialog med relevanta intressenter och att visa på att lagar och regler följs.
Det finns en komplexitet i att överbrygga klyftan mellan goda intentioner med en exakt kontroll över utsläpp och att mäta effekterna av sina hållbarhetsinitiativ. En stor svensk detaljhandelskedja samarbetade med BearingPoint för att implementera BearingPoint Emissions Calculator (BEC). Detta gjorde det möjligt för företaget att fatta datadrivna beslut om utformning av sin leveranskedja samt transport och leveransplanering för att minska sina utsläpp. Införandet förberedde dem dessutom för framtida lagkrav kring ESG-rapportering, där till exempel EU-direktivet CSRD sätter krav på att stora företag rapporterar ESG-data enligt fastställda specifikationer från FY2024.
Sammanfattningsvis är det en bra början för företag att dokumentera sina intentioner och mål inom miljö och etik samt undersöka hur väl dessa följs upp i dagsläget. Det kan inkludera utvärdering av leveranskedjan, leverantörer, produktionsanläggningar och utveckling av policys för att främja rättvisa arbetsmetoder. Det är även viktigt att tidigt vara förberedd på de nya CSRD-direktiven från EU där öppenhet och ansvarsskyldighet inom ESG-området är en viktig del. Slutligen, genom att på ett agilt sätt anpassa sig till dessa förändringar, som syftar till att främja hållbarhet i hela värdekedjan, kan företag expandera sin positiva inverkan avsevärt och öka sannolikheten för att nå långsiktig framgång.
Ett annat av de fem fokusområden som utmärker digitala ledare är att skapa en positiv upplevelse i alla interaktioner med kunder och nätverk, läs mer om detta i följande artikel: I sämre tider behövs starka relationer.
Referenser:
[1] Consumers Demand Sustainable Products And Shopping Formats (forbes.com)
[2] Hållbar design | Fjällräven (fjallraven.com)
[3] Care & Repair | Fjällräven (fjallraven.com)
[4] Connect Your Sustainability Goals to Your Business Performance - SPONSOR CONTENT FROM BEARINGPOINT (hbr.org)