I början av maj deltog BearingPoint på Penningtvättsdagarna på Münchenbryggeriet i Stockholm, "Sveriges största arena mot penningtvätt och finansiering av våldsbejakande extremism”. Vi höll en presentation med titeln "Re-vitalizing Anti-Money Laundering with Machine Learning", lyssnade på alla intressanta talare, och diskuterade i vårt bås hur vi hjälper våra kunder att bli effektivare i sitt arbete mot penningtvätt. Här följer en kort uppsummering nedan.
Redan 2019 uppskattades att 130 miljarder kronor tvättas årligen, bara i det Svenska finansiella systemet. Läs mer.
Ett återkommande tema under penningtvättsdagarna var hur viktigt det är att bli effektivare i sitt arbete mot penningtvätt. Trots att både banker och myndigheter satsar mer och mer för att stoppa penningtvätten fångas endast en bråkdel av all brottslig verksamhet. Flera talare belyste att penningtvätt och finansiering av terrorism inte är ett problem som kan lösas enbart genom att spendera mer pengar. Det krävs bättre samarbete och mer effektiva arbetssätt. Och för att möjliggöra ett mer effektivt arbete krävs kontinuerlig monitorering och uppföljning av resultat, innovativa idéer och samarbete mellan både privata och offentliga organisationer.
Många av de diskussioner som hölls i vår monter handlade om just hur man mäter effektiviteten i arbetet och försäkrar att man faktiskt får de resultat man förväntar sig. När arbetet blir allt större och mer komplext är kontinuerlig utvärdering av allt från transaktionsmonitorering till manuell utredning av flaggade konton nödvändigt för att säkerställa kvalitet i arbetet, identifiera förbättringspotential, och mäta satsningars genomslag på resultaten.
Oliver Flinck och Daniel Isaksson höll en presentation om hur BearingPoint arbetar med Europeiska banker för att förbättra transaktionsmonitorering med hjälp av Machine Learning. Regelbaserad transaktionsmonitorering har funnits sedan bankerna digitaliserades och är grundbulten i arbetet för att upptäcka penningtvätt.
Oliver och Daniel visade hur BearingPoint med hjälp av Machine Learning och befintliga system lyckats generera bättre regler och färre antal falska positiva, dvs hur man med hjälp av en effektiv lösning kan göra det nuvarande arbetet effektivare. Det är också ett exempel på hur man inte behöver genomgå stora systembyten eller årslånga transformationsprojekt för att kraftigt förbättra effektiviteten i arbetet med hjälp av ny teknik. När effektiviteten förbättras ökar sannolikheten för att mer penningtvätt identifieras med samma medel.
Penningtvättsdagarna 2023 var en stor succé med deltagare från banker, myndigheter, företag och organisationer. Det erbjöds en fantastisk möjlighet att knyta kontakter, utbyta erfarenheter och diskutera de senaste trenderna och teknikerna inom penningtvätt och finansiell brottslighet.
Vill du veta mer om hur BearingPoint kan hjälpa din organisation att förbättra och modernisera er penningtvättsbekämpning med hjälp av ML-teknik, eller vill du diskutera andra frågor angående AFC området? Kontakta Krista Willman.