Har du hört talas om case? Kanske har du redan övat på det under din utbildning? Vi använder oss av case som del av vår intervjuprocess och tycker att det är ett roligt och utmanande sätt att lära sig, men också för att utveckla och utvärdera konsultspecifika egenskaper och kompetenser. För att hjälpa dig att lyckas med case-delen av vår intervjuprocess så har vi listat några användbara tips och rekommendationer nedan.

Ett komplement till övriga intervjuer för att bättre förstå konsultspecifika egenskaper och förmågor

Ett case är en fiktiv kundsituation baserat på verkliga erfarenheter. Syftet är att reflektera över de utmaningar och möjligheter som verksamheten kan behöva hantera, och där de kan behöva vår hjälp. Vi använder oss av olika typer av case med olika typer av scenarier och det finns förstås olika sätt att angripa dem vad gäller metoder för problemlösning. Vid till exempel estimeringscase kan du med fördel använda dig av bottom-up eller top-down metoder. För ett business case däremot så behöver du oftast bryta ned problemet med hjälp av exempelvis ett problemträd och/eller segmentering för att identifiera grundorsaken.

Vi använder oss av caseintervjun som en metod för att skapa en bättre förståelse för förmågor inom områden såsom analytiskt tänkande, kommunikation och organisation, men även för att kunna se hur du strukturerar ditt arbete, hanterar svåra situationer och övergripande affärsförståelse.

Så här går det till

När du fått reda på att du gått vidare till caseintervju så skickar vi hem material till dig med information om hur intervjun går till och hur du kan förbereda dig. Du kommer att genomföra två olika case vid samma tillfälle och du kommer att få ungefär en timma på dig för varje case. Den tiden består av en introduktion från vår intervjuare, kanske något material att läsa in dig på, din analys och lösningsförslag, frågor och presentation. Vi återkommer sedan vanligtvis inom en vecka med feedback och besked om du gått vidare till nästa steg.

Fem tips till hur du lyckas med case intervjun:

1. Fokusera på problemlösning

Prioritera att få fram ett lösningsförslag till problemet - analysera inte för analysens skull. Tänk på tumregeln att du ofta kan hitta 80% av lösningen genom 20% av analysen. Om du har möjlighet är det bra att kvalitetschecka ditt svar och gå igenom det igen innan du avrundar med intervjuaren.

2. Presentera

Var tydlig i din tankeprocess (tänk högt och med intervjuaren!) och i antaganden du gör i din problemlösning. Tänk att det här skulle kunna vara en riktig situation tillsammans med kund och att det därför även är bra att interagera med intervjuaren och ställa frågor samt konfirmera att du är rätt på spår.

3. Strukturera

Din problemlösning, din presentation och interaktion bör vara strukturerad. Det skapar tydlighet och det blir lättare för dig själv och för intervjuaren att följa dina tankegångar.

4. Tidsplanera

Fokus ska självklart vara på problemlösning och en strukturerad presentation, men glöm inte bort att tidsplanera. Ett kundmöte brukar till exempel inte kunna dra över tiden. Använd tiden till att verkligen prioritera vad affärsproblemet är och fokusera på lösningen.

5. Öva, öva, öva

Hur du tar dig igenom ett case steg för steg, olika ramverk och angreppssätt, olika slags affärsproblem och hur du interagerar med intervjuaren kräver övning. Vårt bästa tips är att öva tillsammans med någon du inte känner så leta efter en casegrupp på ditt universitet – eller varför inte starta en egen om du inte hittar en redan befintlig. Använd också gärna BearingPoint-resurser som LinkedIn, våra artiklar, HR-medarbetare, din intervjubuddy och utskick inför intervjun. Förbered dig väl och läs på om vilka vi är, så lär vi sedan känna varandra ännu bättre när vi ses. 

Vi hoppas att den här artikeln kommer att vara till hjälp med förberedelserna och att vi snart kan få gratulera dig till en lyckad intervju! Vi söker alltid drivna och nyfikna konsulter till våra kontor i Göteborg, Malmö och Stockholm (se Open Roles här) – välkommen med din ansökan!