Toggle search
Toggle location

Un studiu al BearingPoint Institute afirmă că: în forma sa actuală, este puţin probabil ca actualul model de raportare reglementată să poată preveni o altă criză financiară

Frankfurt, Martie 26, 2015- În urma crizei financiare, autoritaţile de reglementare au copleşit băncile şi companiile de asigurări cu norme de conformare. Obiectivul este să se ia toate măsurile posibile pentru a preveni situaţia în care contribuabilul să fie chemat să salveze o “banca-prea-mare-ca-să-falimenteze”. Pentru a face acest lucru, perioadele de timp de raportare au fost micşorate de la câteva luni la câteva săptămâni, iar cererile de date au devenit mai granulare deoarece criza a expus nevoia de a avea date comparabile, de înaltă calitate şi la timp despre reţeaua globală financiară.

Dar, conform lucrării BearingPoint Institute, procesul de refacere a încrederii în sistemul financiar ar putea fi inutil dacă modelul istoric de raportare – care se realizează prin formulare prescriptive – nu este înlocuit cu o abordare modernă, digitală în ceea ce priveşte supravegherea. În timp ce procesul s-a mutat online de-a lungul ultimilor ani, metodologia este în continuare bazată pe formulare, iar părerea autorilor lucrării este că acest proces este ineficient şi impiedică atingerea obiectivelor de reglementare de a consolida stabilitatea băncilor. Aceasta se datorează faptului că metodologia actuală nu poate, sub nicio formă, să sustină viteza de care este nevoie pentru a asigura o supraveghere prudentială şi precisă din punct de vedere statistic.

Austria este pionieră adoptând o nouă abordare bazată pe input de date, faţă de output de date, folosind o platformă software care reduce decalajul dintre sistemul IT al băncii centrale, Oesterreische Nationalbank (OENB) şi băncile austriece. Această platformă software functionează ca o companie tampon care poate “prinde” automat datele băncilor austriece şi le poate stoca pentru a fi inspectate de către autorităţile de reglementare când este nevoie, dar oferă băncilor posibilitatea de a păsta cotrolul asupra informaţiilor sensibile din punct de vedere comercial.

BearingPoint Institute i-a luat un interviu Doctorului Johannes Turner, Director al Directoratul General de Statistica al băncii centrale austriece, Oesterreische Nationalbank (OeNB), pentru a afla mai multe despre noul model care a fost dezvoltat ca rezultat al strânsei colaborări între băncile austriece şi banca centrală.

Acest [model] asigură o calitate şi o consecventă mai înalta a datelor. [… ] Marele caştig pentru bănci este faptul că nu mai sunt împovarate cu problema completării unor formulare pe mai multe teme, de foarte multe ori. Fac de asemenea şi economii prin impărtaşirea şi centralizarea acestui proces

Dr. Johannes Turner, Director al Directoratul General de Statistica al băncii centrale austriece, Oesterreische Nationalbank (OeNB)

BearingPoint Institute a discutat de asemenea şi cu Patrick Hoedjes, Head al Oversight and Operations, în cadrul European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA) legat de posibilitatea schimbării întregului sistem de raportare pentru asiguratori şi pentru bănci cu un sistem de input de date similar cu cel care se incearcă a fi implementat în Austria.

Cred ca există o cale de mijloc. Modelul austriac este favorizat pentru ca este integrat într-o singură instituţie. Industria are întotdeauna libertatea să ia o astfel de initiativă […] dar rişti să pierzi la capitolul guvernanţă.[ …] în cele din urmă sunt de părere ca obligaţiile de raportare vor deveni un cub de date, dar cum va funcţiona acest lucru, rămâne de văzut.

Autorii lucrării sunt de părere ca deşi o armonizare mai bună şi o standardizare a supravegherii în sectorul de servicii financiare din Europa reprezintă un pas semnificativ în direcţia care trebuie, un mediu micro-reglementat bazat pe metodologia de stil vechi este copleşitoare în industrie.

Este adevărat ca organele de supraveghere ar trebuie să poate cere date în mod mai frecvent şi cu mai multă granularitate de la organizaţii care reprezintă un risc sistemic, dar cadrul actual de raportare devine din ce în ce mai costisitor şi mai consumator de timp pentru banci şi asiguratori.

Jürgen Lux, Partener Servicii Financiare la BearingPoint şi co-autor al studiului

Mergând mai departe, autorităţile de reglementare şi industria trebuie să cadă de acord asupra liniei ce demarchează informaţii sensibile în cadrul schimbul de date statistice şi de supraveghere, pentru a reduce povara de raportare pentru industrie şi, în acelasi timp, să imbunătăţească transparenţa datelor respective.

Dr. Maciej Piechocki, Partener Servicii Financiare la BearingPoint şi co-autor al studiului

Despre BearingPoint Institute

Fondat în 2009, BearingPoint Institute este o voce incisivă, autoritativă pe tema subiectelor critice de business, aducând împreună cele mai strălucite minţi, atât din cadrul cat şi din afara organizaţiei BearingPoint. Ne străduim să:

• Consiliem liderii din mediul business să inţeleagă evoluţia economiei globale la un nivel mai avansat
  • Exploram noi medote de gândire, mergând dincolo de un „Leadership al Ideilor”
  • Propunem noi puncte de vedere despre schimbarea de strategie şi organizaţională precum şi să stimulăm dezbateri pe aceste teme

Realizăm toate acestea prin oferirea de sfaturi practice din lumea reală de la:

• echipă de leadership compusa din parteneri seniori BearingPoint ce reprezintă diversitate geografică şi o sumedenie de abilităţi
  • Un Consiliu de Supraveghere independent format din lideri de business recunoscuţi şi personalităţi din mediul academic
  • Studii efectuate de către experţi şi ilustrate cu exemple din viaţa reală
Despre BearingPoint

Consultanţii BearingPoint înțeleg că lumea afacerilor este în continuă schimbare, iar complexitatea rezultată de aici necesită soluții inteligente și adaptive. Clienții noștri, fie din domeniul comercial, financiar sau guvernamental, beneficiază de rezultate reale în urma colaborării cu noi. Îmbinăm abilități industriale, operaționale și tehnologice cu produse şi servicii relevante, pentru a furniza soluții personalizate pentru provocările fiecărui client în parte. Această abordare adaptivă se află la baza culturii noastre și a dus la formarea relaţiilor de lungă durată cu multe companii și organizații de top din lume. Rețeaua noastră globală de consultanță are 9700 de oameni care deservesc clienţi în peste 70 de țări și se implică alături de aceştia, pentru obținerea rezultatelor măsurabile și a succesului pe termen lung.

Pentru mai multe informaţii vă rugăm să vizitaţi www.bearingpoint.com

Press contact

Anamaria Banu-Diaconu